Radiográfiai anyagvizsgáló (RT1-2)

Radiográfiai anyagvizsgáló (RT1-2)

Nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000617
Radiográfiai anyagvizsgáló (RT1-2)
Anyagvizsgáló képzés

A képzés célja:

1895-ben a Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte az általa „X” sugárnak elnevezett sugárzást. Szinte azonnal elindult a találmány gyakorlati alkalmazása, és nem csak az orvostudomány, hanem a technika területén is. Már 1896-ban a legkülönbözőbb anyagokról és élőlényekről készítettek röntgenfelvételeket.

Az 1896-ös év, még egy nagy felfedezésről nevezetes. Egy francia fizikus, Henry Becquerel az uránium természetes sugárzását mutatta ki. Munkatársaival, Rutherforddal, és a Curie házaspárral felfedezték, hogy egyes anyagok, minden külső beavatkozás nélkül, nagy áthatoló képességű sugárzást bocsátanak ki magukból. Ezt a sugárzást radioaktivitásnak nevezték el.

A radiográfiai vizsgálat elsősorban térfogat jellegű, belső anyagfolytonossági hiányok felderítésére szolgál. Elterjedten alkalmazzák hegesztési varratok vizsgálatára, valamint acél, és könnyűfém öntvények sorozat vizsgálatára. Megfelelő célberendezéssel, kiválóan alkalmas gumiköpenyek, a neutron radiográfiai eljárással pedig hidrogén tartalmú anyagok, például műanyagok vizsgálatára is. A sugárzások keresztül hatolnak az anyagokon és közben gyengülnek, hatásukra a fotóanyagok megfeketednek (radiográfia), bizonyos anyagokat fénykibocsátásra késztetnek (radioszkópia). Az eljárás a technika fejlődésével ma már digitalizálható is.

 

A képzés során megszerezhető ismeretek:

Történet; Fogalmak; Fizika; Termékekkel kapcsolatos NDT ismeretek; Készülékismeretek; Vizsgálati utasítások; Vizsgálatok; Értékelés; Jegyzőkönyvvezetés; Minősítések; Fejlesztés; Gyakorlat.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok
(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával):

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft.; 1108 Budapest, Harmat utca 208.

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Vizsgaszervezők:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.


Elérhetőségek

Lantos Nikoletta

Anyagvizsgáló képzésszervező

anyagvizsgalo@hidrakepzes.hu
+36-20-952-5819
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.