GYIK

GYIK

A leggyakrabban felmerülő kérdésekre összeállítottunk egy gyűjteményt. Reméljük tudunk segíteni a kérdések megválaszolásában. Amennyiben nem találta meg a választ, kérjük írja meg nekünk kérdését, hogy megválaszolhassuk és bővíthessük listánkat.

Gépkezeléssel kapcsolatos kérdések

A gépkezelés feltétele a megfelelő végzettség (OKJ) megléte és az adott gépre, gépcsoportra vonatkozó igazolás a gyakorlat meglétéről (pl.: Építőgépkezelő jogosítvány, Gépkezelői jogosítvány vagy továbbképzés során kiállított gyakorlati igazolás). Egyes gépekre, gépcsoportokra előírás a megfelelő egészségi állapot megléte valamint az adott gép kezelésére felszólító vezetői utasítás.

Gépkezelői jogosítvány csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott listában szereplő gépekre kötelező ill. szerezhető. A gépcsoportok listáját megtekintheti itt: gépcsoportok listája.

A gépek az NKH által gépcsoportba sorolásra kerültek. A gépcsoport kiválasztásához tájékoztató jelleggel egy képekkel illusztrált listát talál honlapunkon a gépcsoportok listája alatt: ITT.

A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógép kezeléséhez a 40/2009 KHEM rendelet alapján Gépkezelői jogosítvány szükséges. A rendelet kiterjed a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához, ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő rakodógépre (járműre), továbbá járműre szerelt gépi berendezésre, melyet anyagmozgatásra, rakodásra vagy emelésre használnak.

Azoknak a gépeknek a kezeléséhez amik nem szerepelnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott gépcsoportok között feltétele a megfelelő OKJ-s végzettség és a gépkezelési gyakorlatot igazoló dokumentum megléte.

Azoknak a gépeknek a kezeléséhez amik nem szerepelnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott gépcsoportok között pl. "Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd" feltétele a megfelelő OKJ-s végzettség jelen esetben az "Emelőgépkezelő (kivéve targonca)" és a gépkezelési gyakorlatot igazoló dokumentum megléte azaz a Tanúsítvány az alábbi bejegyzéssel:

7.3.2.3. Személyemelők és szerelőállványok:

 • Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd
 • Építőgépkezelő jogosítvánnyal,
 • Gépkezelői jogosítvánnyal,
 • továbbképzés során kiállított gyakorlati igazolással.

A targoncák kezeléséhez a megfelelő OKJ végzettség (Targoncavezető, Könnyűgépkezelő, Nehézgépkezelő) megléte, melyet az Emelőgép biztonsági szabályzat ír elő. Szükséges továbbá az adott gépcsoportra érvényes Gépkezelői jogosítvány vagy 2015.12.31.-ig az adott gépre (teherbírás és üzemanyag) szerint érvényes Építőgépkezelő jogosítvány.
Targoncák jelenleg érvényes gépcsoportba sorolása:

 • Gyalogkíséretű targoncák (3312)
 • Vezetőállásos targoncák (3313)
 • Vezetőüléses targoncák (3324)

Az emelőgépek kezeléséhez az

OKJ bizonyítványok egyikének megléte, valamint Gépkezelői jogosítvány szükséges "Gépjármű emelő-hátfalak (4213)" gépcsoportra.

Az emelőgépek kezeléséhez az

OKJ bizonyítványok egyikének megléte, valamint Gépkezelői jogosítvány szükséges "Járműre szerelt daruk (4451)" gépcsoportra.

Az emelőgépek kezeléséhez az

OKJ bizonyítványok egyikének megléte, valamint Gépkezelői jogosítvány szükséges "Konténeremelők (4374)" gépcsoportra.

A hulladékgyűjtés és szállítás során használt jármű (kukásautó) kezeléséhez

OKJ bizonyítványok egyikének megléte, valamint Gépkezelői jogosítvány szükséges "Kényszertömörítésű szilárd hulladékgyűjtő és szállító gépek (3627)" gépcsoportra.

 • Amennyiben rendelkezik "Könnyűgépkezelő", "Nehézgépkezelő" vagy "Emelőgépkezelő" (az "Emelőgépkezelő kivéve targonca" bizonyítvány nem fogadható el!) OKJ bizonyítvánnyal akkor már csak az adott gépcsoportokra vonatkozó Gépkezelői jogosítványt kell megszereznie.
 • Amennyiben nem rendelkezik OKJ végzettséggel:
  • meg kell szereznie az "Emelőgépkezelő (kivéve targonca)" ÉS a "Targoncavezető" bizonyítványt
  • utána a gépkezelői jogosítványt az adott gépcsoportokra, gépcsoportba nem sorolt gépeknél gyakorlati igazolás az adott gépre.

A jelenleg megszerezhető OKJ szakmák nevéből (is) adódóan csak az adott szakképesítés gépeit, gépcsoportjait lehet kezelni velük. Amennyiben egy - nem a szakmába sorolt - másik gépet kell kezelni, akkor további szakképesítés(ek) megszerzése szükséges.

Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat szerint az emelőgépek kezeléséhez az

OKJ bizonyítványok egyikének megléte, valamint a képző szerv által az adott emelőgépre (híddaru) szóló gyakorlati igazolás szükséges.

Gépkezelői jogosítvánnyal kapcsolatos kérdések

A "Gépkezelői jogosítvány" -nak előde az "Építőgépkezelő jogosítvány", ami a 6/1980 EVM-KPM hatályon kívül helyezett rendelet az új pedig már a 40/2009 KHEM rendelet alapján kerül kiállításra.
Az "Építőgépkezelő jogosítvány" vizsgái egyes gépekre, géptípusokra vonatkoztak, azaz csak azt az egyfajta gépet lehetett vele kezelni. Ezért hátránya volt, hogy ha a gépkezelő egy másik (gyártó vagy akár ugyanazon gyártó más típusszámú) gépére került nem kezelhette azt szabályosan még akkor sem ha mind a két gép azonos funkciót valósított meg (pl.: autóra szerelt daru volt mind a kettő). A "Gépkezelői jogosítvány" ezzel szemben gépcsoportra vonatkozik, azaz az összes azonos funkciót ellátó gép kezelhető vele. Vagyis pl. az a gép ami "konténereket emel" kezelhető a "4374 Konténeremelők" gépcsoportbejegyzéssel a gép gyártójától, típusától, teherbírásától vagy hajtóanyagától függetlenül. Gépkezelői jogosítvány minta megtekintése.

Sajnos nem. Az "Építőgépkezelő jogosítvány"-ban szereplő gépek mellé már nem lehet új vizsgát tenni. Ezen jogosítványok a 6/1980 (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kerültek kiállításra, azonban ezen rendeletet hatályon kívül helyezték 2009 január 1.-től. Ennek megfelelően (az orvosi alkalmassági igazoláson kívül) már új bejegyzés nem tehető bele.

Az "Építőgépkezelő jogosítvány" 2015. december 31.-ig 2016. június 30.-ig (a módosított 40/2009 KHEM rendelet szerint) használható, ezen időpont után már mindenkinek az adott gépcsoportra vonatkozó "Gépkezelői jogosítvánnyal" kell rendelkeznie a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyelete alá tartozó mobil gépekre (gépcsoportokra). Telepített ill. az NKH által nem szabályozott gépekre továbbra is érvényes marad (az orvosi alkalmasság megléte esetén).

Sajnos nincs. Az "Építőgépkezelő jogosítvány" adott géptípusra szólt, a "Gépkezelői jogosítvány" pedig gépcsoportra. Azaz aki egy géptípust volt jogosult kezelni (azt tanulta, ismerte meg) nem kaphat "felmentést" az azonos gépcsoportba tartozó többi gép megismerése alól. A 2015. december 31. 2016. június 30. (a módosított 40/2009 KHEM rendelet szerint) határidő lejárta után vagy új gépcsoport vizsga megszerzésének lehetősége már csak a "Gépkezelői jogosítvány" megszerzésével valósulhat meg.

Nem kezelhető az emlőgép, mert az Emelőgép Biztonsági Szabályzat (EBSZ) előírása szerint a kezelés feltétele a megfelelő OKJ bizonyítvány megléte és az adott gépre/gépcsoportra vonatkozó jogosítvány vagy igazolás megléte. Ide vonatkozó rendeletek:

 • a 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet szerint az Emelőgép Biztonsági Szabályzat
 • a 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet - az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről
 • gépkezelői jogosítványhoz: 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról

A Gépkezelői jogosítványt a gép használatakor a kezelőnek mindig magánál kell tartania.

Az elveszített "Építőgépkezelő jogosítvány" pótlása csak másodlat kiállításával oldható meg az azt eredetileg kiállító szervezetnél ill. annak jogutódjánál. Részletesebb leírást a
www.hidra.hu/felnottkepzes/gepkezeloi-jogositvany/epitogepkezelo-jogositvany-potlasa oldalon olvashat. Fontos, hogy jelen jogszabályok szerint az "Építőgépkezelő jogosítvány" 2015. december 31. 2016. június 30. (a módosított 40/2009 KHEM rendelet szerint) után már nem használható mobil gépek esetén, ezért javasoljuk fontolja meg a "Gépkezelői jogosítvány" megszerzésének lehetőségét is.

Az elveszített "Gépkezelői jogosítvány" pótlására csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogosult! Részletesebb leírást a
www.hidra.hu/felnottkepzes/gepkezeloi-jogositvany/gepkezeloi-jogositvany-potlasa oldalunkon olvashat.

Anyagvizsgáló képzésekkel kapcsolatos kérdések

A roncsolásmentes anyagvizsgáló végzettség megszerzéséhez legalább érettségi bizonyítvány megléte, valamint az MSZ EN ISO 9712:2013 szabvány szerint 1-12 hónap jártasság szükséges. Érettségi bizonyítvány hiányában lehetősége van "korlátozott" érvényű tanúsítvány megszerzésére, ezzel kapcsolatosan keresse ügyintézőnket.

Tanfolyamainkat az MSZ EN ISO:9712 szabvány szerinti követelményrendszernek megfelelően oktatjuk. A hallgatók a sikeres vizsga után nemzetközi Tanúsítványt kapnak (OKJ bizonyítványt nem).

A 2. szintű anyagvizsgáló végzettségnek feltétele az 1. szintű végzettség és a szabvány által előírt jártasság megléte. Felmentést abban az esetben lehet igényelni, ha a vizsgázó felsőfokú műszaki végzettséggel (főiskola, egyetem) rendelkezik (min. 4 sikeres félév) ahol anyagvizsgálatból valamint anyag- és gyártásismeretből sikeres vizsgát tett. Ebben az esetben kérhet felmentést a tanfolyam elvégzése alól, a vizsgán azonban az 1. szint vizsgafeladatait is teljesítenie kell.

A végzettség meghosszabbítására a megszerzést követő ötödik (megújítás) és tizedik (újratanúsítás) évben van szükség annak lejárta előtt.

OKJ szakmákkal és bizonyítványokkal kapcsolatos kérdések

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése. Az állam által elismert szakmákat jelenti. A szakképesítések listáját megtekintheti a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján:
https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297

A szakképesítések listáját megtekintheti a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján:
https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297

Az egyes szakmákra vonatkozóan rendeletben kiadott "Szakmai és vizsgakövetelmények" (SZVK) a meghatározóak. Az egyes szakmára vonatkozó SZVK-k megtekinthetőek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján:
https://www.nive.hu/index.php?option=com_jumi&view=application&fileid=7&tip=szvk 
Képzési tájékoztatóink a "Szakmai és vizsgakövetelmény" előírásainak megfelelően kerültek összeállításra. Részletek: ITT

A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet értelmében megszűnt a Könnyűgépkezelő és a Nehézgépkezelő szakma megszerzésének lehetősége (Nem maga a szakma szűnt meg, csak a megszerzésének lehetősége! Aki rendelkezik vele az használhatja továbbra is.). Aki nem rendelkezik Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő szakmával annak az új szakmák valamelyikét kell megszereznie pl.:

A „gépkezelők általános ismeretei” modul korábbi eredményes teljesítése esetén a képzést folytató intézmény vezetője a tanfolyami hallgató kérelemére saját belátása szerinti órabeszámítást eszközölhet, az építő- és anyagmozgató gép kezelője szakképesítés bármely szakmairányának megszerzésekor.

Eredményes teljesítésnek számít, ha egy korábbi tanfolyamon sikeres modulzáró vizsgát tett, vagy ezt a modult is tartalmazó sikeres szakképesítő vizsgát tett és OKJ szakképesítő bizonyítvánnyal rendelkezik, azonban vizsgázni kell.

A szakmai gyakorlati képzés idejébe a foglalkoztató cég vezetője által kiadott, cégszerűen aláírt gyakorlati időről szóló igazolás (letölthető dokumentumok) alapján igazolt gyakorlati idő beszámítható maximum 28-46 órában, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott tanfolyami idő (60-90 óra) arányában.

Ismét komplex vizsgát kell tenni az Emelőgépkezelő vagy Földmunkagép kezelő szakmákból.

Nem, a gép kezeléséhez nem szükséges. Az OKJ bizonyítványt a munkáltató a munkába lépéskor lefénymásolja, így a másolattal igazolni tudja, hogy jogszerűen kezeli a munkavállaló a berendezést. Javasoljuk azonban, hogy mindenkinek legyen egy saját fénymásolata (otthon) a bizonyítványairól, mivel az eredeti elveszítésekor a fénymásolaton megtalálható adatok alapján egyszerűbben lehet a pótlásáról gondoskodni.

2010.01.29. előtt kiállított OKJ bizonyítványok esetén:
Az OKJ bizonyítványról "Másodlat"-ot az azt kiállító szervezettől lehet kérni. A folyamat megkönnyítése érdekében jó ha tudja, hogy az OKJ bizonyítvány mely szervezet által, mikor és hol került kiállításra, esetleg a bizonyítvány és a törzslap számát is. Javasoljuk ezért mindenkinek, hogy legyen egy másolata a bizonyítványairól (célszerűen az összes iskolai, tanfolyami bizonyítványáról, iratáról, jogosítványáról) amin a szükséges adatok megtalálhatóak.
Amennyiben nem rendelkezik ezen adatokkal javasoljuk keresse fel munkahelyét, előző munkahelyeit, ahol esetleg rendelkeznek a bizonyítványról készült másolattal.
A szükséges adatok birtokában keresse fel a bizonyítványt kiállító szervezetet (esetleg jogutódját) és kérvényezze tőlük a "Másodlat" kiállítását.

2010.01.29. után kiállított OKJ bizonyítványok esetén:
az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy megsemmisült bizonyítványról a Pest Megyei Kormányhivatal állít ki bizonyítványmásodlatot.

A PMKH Törzslapnyilvántartás elérhetősége:
E-mail: Torzslapnyilvantarto@pest.gov.hu
Kaluha Andrea
E-mail: Kaluha.Andrea@pest.gov.hu
Telefon: 70/502-54-57

Bizonyítvány másodlat kérelem (nyomtatvány letöltése)

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.