Mágneses anyagvizsgáló (MT1-MT2)

Mágneses anyagvizsgáló (MT1-MT2)

Nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000617
Mágneses anyagvizsgáló (MT1-MT2)
Anyagvizsgáló képzés

A képzés célja:

A mágnesporos (mágneses) vizsgálat (MT) egy roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer, melyet a felületi és felületközeli hibák kimutatására használnak. Ferromágneses fémek felületén, vagy felületének közelében lévő szabad szemmel nem, vagy alig látható folytonossági hiányok (repedések, zárványok, pórusosság stb.) kimutatására alkalmas módszer. A vizsgálandó darabot mágneses térbe helyezzük, vagy berendezések, műszerek segítségével mágneses teret alakítunk ki a felületén. Ezután mágnesezhető anyagot tartalmazó szuszpenziót viszünk fel a felületére különböző módszerekkel. Ha a darabban a mágneses erővonalakat megszakító anyagfolytonossági hiányok vannak, az erővonalak szóródnak vagyis megszakad a folytonosságuk. Viszont a szuszpenzióban található mágnesezhető részecskék berendeződnek ezekbe az anyaghiányokba és azt láthatóvá teszi. Ezeket többféle mágnesezési eljárással is ki tudjuk mutatni, melyek megismerése a tanfolyam egyik lényeges része.. Gyors, érzékeny eljárás. A vizsgálat gyorsan és viszonylag egyszerűen alkalmazható. Létezik színkontrasztos és fluoreszcens változata is. Ezek a jellemzők a mágnesporos vizsgálatot az egyik legszélesebb körben használt roncsolásmentes vizsgálati módszerré teszik.

A mágnesporos vizsgálat különböző nagyságú (3 mikrontól akár 400 mikronig) vas-oxid porokat használ a vizsgált darab hibáinak kimutatására.

Az egyetlen hátránya az, hogy a vizsgált alkatrésznek ferromágneses anyagból kell készülnie, például vasból, nikkelből, kobaltból vagy ezek ötvözetéből.

A módszert különféle termékterületekre használják, beleértve az öntvényeket (c termékterület), kovácsolt anyagokat (f termékterület) és hegesztéseket (w termékterület).

Az anyagvizsgáló képzés résztvevői megismerjék és alkalmazzák a mágneses anyagvizsgálat ismereteit, képesek legyenek a különböző felületeken található hibák kimutatására, mérésére, az eredmények jegyzőkönyvezésére.

 

A képzés során megszerezhető ismeretek:

Történet; Fogalmak; Fizika; Termékekkel kapcsolatos NDT ismeretek; Készülékismeretek; Vizsgálati utasítások; Szabványismeret; Vizsgálatok; Értékelés; Jegyzőkönyvvezetés; Minősítések; Fejlesztés; Gyakorlat.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok
(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával):

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft. 1108 Budapest, Harmat utca 208.

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Vizsgaszervezők:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.


Elérhetőségek

Lantos Nikoletta

Anyagvizsgáló képzésszervező

anyagvizsgalo@hidrakepzes.hu
+36-20-952-5819
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.