Folyadékbehatolásos anyagvizsgáló (PT1-PT2)

Folyadékbehatolásos anyagvizsgáló (PT1-PT2)

Nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000617
Folyadékbehatolásos anyagvizsgáló (PT1-PT2)
Anyagvizsgáló képzés

A képzés célja:

A folyadékbehatolásos (vagy, ahogy sokan ismerik penetrációs) vizsgálati módszer egyike a legrégibb roncsolásmentes eljárásoknak.

Petróleum próba néven is ismert volt a kezdetekkor. Porózus anyagok kivételével minden olyan anyag vizsgálható, amelyik nem lép reakcióba a vizsgálószerrel és a közbenső tisztítás során eltávolítható a jelzőfolyadék a felületről. Előszeretettel alkalmazzák azoknál a fémeknél, amelyeket nem lehet mágnesezni. A szabad szemmel nem vagy csak kissé látható felületre nyitott folytonossági hiányok, repedések stb. kimutatására alkalmas, igen érzékeny vizsgálati módszer. Létezik színkontrasztos és floureszcens változata is.

A felületet jól nedvesítő folyadékok a kapilláris hatás alapján behatolnak a felületi repedésekbe, anyagfolytonossági hiányokba. A behatolási idő letelte után a felesleges jelzőfolyadékot el kell távolítani. Majd utána egy kontrasztanyag segítségével a kiszívódó jelzőfolyadék felületen történő megjelenése segítségével az eltérések szemmel jól láthatók lesznek. Gyors, minden területen elfogadott módszer, nagyszámú vizsgálat esetén lehetőség van vizsgálósor kialakítására is.

A képzés célja, hogy résztvevők megismerjék és alkalmazzák a folyadékbehatolásos anyagvizsgálat ismereteit, képesek legyenek a különböző felületeken található hibák kimutatására, mérésére, az eredmények jegyzőkönyvezésére.

A képzés során megszerezhető ismeretek:

Történet; Fogalmak; Fizika; Vizsgálószerekkel kapcsolatos ismeretek; Készülék-, berendezés ismeretek; Vizsgálati utasítások; Szabványismeret; Vizsgálatok; Értékelés; Jegyzőkönyvvezetés; Minősítések; Fejlesztés; Gyakorlat.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok
(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával):

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft.; 1108 Budapest, Harmat utca 208.

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Vizsgaszervezők:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.


Elérhetőségek

Lantos Nikoletta

Anyagvizsgáló képzésszervező

anyagvizsgalo@hidrakepzes.hu
+36-20-952-5819
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.