Fázisvezérelt ultrahangos anyagvizsgáló továbbképzés

Fázisvezérelt ultrahangos anyagvizsgáló továbbképzés

Fázisvezérelt ultrahangos anyagvizsgáló továbbképzés
Anyagvizsgáló képzés

Érdemes-e a fázisvezérelt ultrahangos módszert alkalmazni?

Ennek eldöntésére a fázisvezérelt technikát (Phased Array Ultrasonic Technique – PAUT) hasonlítsuk össze a széles körben alkalmazott, hagyományos (A-képes) hibakereső vizsgálati technikával. Az összehasonlításhoz öt szempontot vettem figyelembe:

1. A vizsgálatra fordított idő

A vizsgálatra fordított teljes időt négy részre oszthatjuk: előkészület, vizsgálat, értékelés és dokumentálás.
Mivel egy fázisvezérelt vizsgálófej több (legalább 16) rezgőt tartalmaz, mint a hagyományos, ezeknek a rezgőknek a vizsgálatra való felkészítése, összehangolása hosszabb időt vesz igénybe. Ez az összehangolás komoly vizsgálói gyakorlatot igénylő, nem túl nehéz művelet, de mindenképpen megnöveli a felkészülési időt. A jól beállított készülék, a megfelelően előkészített munkadarab és a helyesen alkalmazott kiegészítő eszközök nagy mértékben lerövidíthetik a vizsgálat operatív (helyszínen eltöltött) idejét.
Az indikációk értelmezése, méretezése és a vizsgálat értékelése a helyszínen is elvégezhető, de az eltárolt vizsgálati adatok akár külön szoftver használatával a laboratóriumban később is kiértékelhetők. Az erre fordított idő, a hagyományos technikához hasonlóan nagy mértékben függ a talált indikációk számától, de a laboratóriumban elvégezve nem növeli a helyszínen tartózkodást.
A modern készülékek támogatják az előzetesen eltárolt indikációk jegyzőkönyvi dokumentálását. Az eltárolt vizsgálati adatok, illetve személyre szabható jegyzőkönyv sablonok megkönnyítik a dokumentációk elkészítését.

2. A feltárt eltérések azonosíthatósága, méretezhetősége

A fázisvezérelt ultrahangos vizsgálat sajátossága, hogy az anyag belsejében lévő elváltozásokat kvázi egy időben több irányból keresi. Ebből következően, több oldalról „letapogatva” valósághűbb képet kapunk róluk. Arra is van lehetőség, hogy a vizsgálóműszer a talált indikációkat a munkadarab vázlatrajzán jelenítse meg. A digitális technika egyébként is sokkal pontosabb méretezést tesz lehetővé, mint az analóg, de a fázisvezérelt módszerrel kiegészítve a tér mindhárom dimenziójában egyszerre méretezhetjük az anomáliákat.

3. A vizsgáló személyzet képzettségi szintje

Bármennyire igaz az, hogy a fizikai alapok megegyeznek a hagyományos ultrahangos vizsgálat kapcsán tanultakkal, a leképezés és a látásmód komplexitása miatt az eljárás alkalmazásához többlet képzésre van szükség. Ezért a vizsgálók tanúsíthatóságát előíró szabvány (MSZ EN ISO 9712) a fázisvezérelt vizsgálati módszert külön eljárásként említi, vagyis alkalmazását külön tanúsítványhoz köti.

4. Az indikációk értelmezhetősége

A vizsgálati síkok szemléletes megjelenítése a nem szakmabeliek számára is biztosítja az anyagban lévő elváltozások (reflektorok) könnyebb értelmezését, a képzett szakember pedig gyorsabban tudja elvégezni az indikációk értékelését, osztályozását.

5. Vizsgálati költségek

Be kell látni, hogy a többlet információért, a gyorsabb eredményért, a szükséges magasabb szaktudás miatt és nem utolsó sorban a drágább eszközök ára miatt magasabb vizsgálat díjat kell/lehet elszámolni. Ahhoz, hogy ezt a megrendelői oldal is belássa, minősített, jól képzett vizsgálók minőségi, megbízható munkájára van szükség. Így csak az olyan vizsgálati területeken éri meg alkalmazni ezt a technikát, ahol a hozzáférés térben és időben korlátozott, illetve ahol fontos az, hogy az anyagfolytonossági hiányokat rajzon/képen is szemléltessük.
A címben feltett kérdésre tehát az a válaszom, hogy igen, érdemes ezt az ultrahangos módszert megtanulni és használni. Az ultrahangfizikát ez a módszer sem módosítja, tehát ebben nem tér el a hagyományos A-képes hibakereső technikától, de hibaábrázolásban és méretezésben mindenképpen többlet információt ad annál.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok

(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával)

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft.; 1116 Budapest, Kondorfa u.4-8

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.