Bővített sugárvédelmi tanfolyam

Bővített sugárvédelmi tanfolyam

Nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000617
Bővített sugárvédelmi tanfolyam
Anyagvizsgáló képzés

A képzés célja:

Az ionizáló sugárzás és a radioaktív anyagok a környezet természetes és állandó részét képezik, következésképpen a sugárterheléssel együtt járó kockázatot csak korlátozni lehet, teljesen megszüntetni nem. Ezenfelül az ember által létrehozott sugárzás használata igen széleskörű.

Az ionizáló sugárzás a modern egészségügy alapvető tartozéka: sugársterilezett egyszer használatos orvosi felszerelések a betegségek elleni harcban központi szereppel bírnak; a radiológia a diagnosztika elengedhetetlen eszköze; a sugárterápia a rosszindulatú daganatok kezelésének mindennapos módja. Az atomenergia alkalmazása, valamint melléktermékeinek felhasználása, pl. ionizáló sugárzás, radioaktív anyagok, a világon mindenütt tovább nő.

A nukleáris technikák felhasználása nő az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben és a kutatás sok egyéb területén, aminek százmilliók élvezik a hasznát, és ezen tevékenységek révén millióknak ad munkalehetőséget. A besugárzást világszerte használják élelmiszerek konzerválására és ezzel csökkentik a hulladékot; a sugársterilezési módszerek segítségével sikerült olyan betegségeket megszüntetni, amelyeket rovarok okoznak. Az ipari radiográfiát rutinszerűen használják pl. hegesztési varratok, repedések vizsgálatára, és ez segíti a szerkezetek tönkremenetelének megelőzését. A sugárzással kapcsolatos kockázat társadalmi elfogadása a sugárzás használat révén nyert haszon mértékének függvénye.

Ettől függetlenül, a kockázatot korlátozni kell, és óvórendszabályok segítségével védekezni kell ellene. A sugárvédelmi normák, szabályok erre és ebből a célból biztosítják a megkívánt nemzetközi konszenzust.

A 487/2015.(XII.30.) kormány rendelet előírása alapján az atomenergia alkalmazási körében kizárólag az a munkavállaló foglalkoztatható, aki tevékenységi körének megfelelő alap, bővített vagy átfogó fokozatú sugárvédelmi képzésben és ötévenkénti továbbképzésben vesz részt.

A képzés során megszerezhető ismeretek:

Sugárvédelem, sugárfizika.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok
(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával):

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft.; 1105 Budapest, Ihász u. 10.

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.


Elérhetőségek

Lantos Nikoletta

Anyagvizsgáló képzésszervező

anyagvizsgalo@hidrakepzes.hu
+36-20-952-5819
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.