Szemrevételezéses anyagvizsgáló (VT1-VT2)

Szemrevételezéses anyagvizsgáló (VT1-VT2)

Nyilvántartásba vételi szám: B/2020/000617
Szemrevételezéses anyagvizsgáló (VT1-VT2)
Anyagvizsgáló képzés

A szemrevételezéses anyagvizsgálat (VT) egy roncsolásmentes vizsgálati módszer, amely elvégezhető közvetlen és közvetett módszerrel. Közvetlen módszer esetén a vizsgálónak rálátása van a vizsgált munkadarab felületére, míg a közvetett módszernél ez kamera, endoszkóp stb. segítségével lehetséges. Fontos a vizsgált darab megfelelő megvilágítása, a folytonossági hiányok természetének és eredetének alapos megértése, valamint az ellenőrzési folyamatot szabályozó előírások ismerete. Ezen ismeretek elsajátítására kiemelt figyelmet fordítunk az anyagvizsgáló képzések során. A hegesztett kötések, szerkezetek vagy anyagok felületén a gyártásból, szállításból, raktározásból és üzemeltetésből adódó károsodások létrejöhetnek, az elvárttól vagy üzemszerűtől eltérő jelenségek hatására. A vizuális vizsgálattal a felületi hibák, esetleges repedések észlelhetők. Segédeszközként kézi nagyító, üregek vizsgálata esetén endoszkóp, video-endoszkóp alkalmazható. A felületet gondosan elő kell készíteni, ez a legtöbb esetben a tisztítást, szövetszerkezet vizsgálatnál a maratást jelenti. Amikor lehetőség van rá, abban az esetben minden NDT vizsgálatsort a szemrevételezéses vizsgálattal kell kezdeni. A szemrevételezéses vizsgálat számos előnnyel jár: egyszerű, gyors, alacsony költségű, minimális képzési és felszerelési igényű, valamint a munkadarab felhasználása vagy feldolgozása közben is elvégezhető.

 

Célunk, hogy a szemrevételezéses anyagvizsgáló oktatáson résztvevők megismerjék és alkalmazzák a vizuális anyagvizsgálat ismereteit, képesek legyenek a különböző felületeken található hibák megtalálására, mérésére, az eredmények jegyzőkönyvezésére.

 

A képzés során megszerezhető ismeretek:

Történet; Fogalmak; Fizika; Termékekkel kapcsolatos NDT ismeretek; Készülékismeretek; Vizsgálati utasítások; Szabványismeret; Vizsgálatok; Értékelés; Jegyzőkönyvvezetés; Minősítések; Fejlesztés; Gyakorlat.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok
(a tanfolyam kezdésekor kitöltve kérjük hozza magával):

A tanfolyam helye:

HIDRA Felnőttképző Központ Kft.; 1108 Budapest, Harmat utca 208.

Gyakorlati, elméleti vizsga ideje, helyszíne:

Egyeztetés alapján

Vizsgaszervezők:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.

Közeli szálláshelyek:

Kattintson ide a részletek megtekintéséhez.


Elérhetőségek

Lantos Nikoletta

Anyagvizsgáló képzésszervező

anyagvizsgalo@hidrakepzes.hu
+36-20-952-5819
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.