Molnár

Molnár

Nyilvántartásba vételi szám: E/2020/000136
Azonosító szám: 07214002
Molnár
Szakképesítés

A MOLNÁR SZAKKÉPESÍTÉS szerezhető meg a 2021.01.01.-től már nem indítható Molnár OKJ helyett!

A molnár képzés célja:

Ismeri és működteti a malomban az őrlésre történő előkészítés {halmaztisztítás, felülettisztítás, kondicionálás (nedvesítés, pihentetés)} gépeit, berendezéseit. Az őrlésre előkészített gabonát átadja az őrlőüzemrésznek. Működteti az őrlőberendezéseket, hengerszékeket, ismeri az aprítás folyamatát, elméleti hátterét. A keletkező őrlemények szétszitálását elvégzi több frakcióra történő bontással. Képes különböző szitakereteket összekapcsolni. Ismeri a malmi folyamatábrák jelképeit, a teljes malmi technológia folyamatát, átlátja a gabona átvételétől, az őrlésre történő előkészítésen, őrlésen, szitáláson, daratisztításon át egészen a késztermékig. Képes a malomban található gépek, berendezések elindítására, leállítására, szabályozására megfelelő technológia sorrendben történő összekapcsolására. Használja a gépekhez, eszközökhöz rendelt szoftvereket, elvégzi a számítógépes adminisztrációt. Betartja a különböző higiéniai, élelmiszer-biztonsági, munkavédelmi, környezeti előírásokat. Képes csapatmunkában dolgozni.

A képzésbe való bekapcsolódás feltétele:

 • Alapfokú iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság

A molnár oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A molnár képzés zárásaként házi záróvizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki. A tanúsítvány birtokában a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt vizsgafeltételek teljesítése és vizsgadíj befizetése után.

Készségek, képességek:

 • Alkalmazza a hatályos malomipari előírásokat.
 • Felismeri a malomipari nyersanyagokat.
 • Alkalmazza a malomipari termékek minőségére, vizsgálataira vonatkozó előírásokat.
 • A megfelelő csoportokba sorolja a malomipari termékeket.
 • Munkáját a vonatkozó munkavédelmi és környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
 • Működteti a malomiparban használt gépeket és berendezéseket.
 • Működteti a malomipari gépcsoportokat.
 • Képes megfogalmazni berendezés és technológia specifikus problémákat, amelyek a folyamatos és biztonságos üzemeltetés szempontjából jelentőséggel bírnak. Munkája során fellépő működtetési problémákat felismeri, azokat jelzi a munkahelyi vezetői felé.
 • Működteti a tárolási, halmaztisztítás, felülettisztítási és kondicionálási berendezéseket.
 • Elvégzi az őrlés, szitálás, daratisztítás műveleteit.
 • Munkája során alkalmazza a malmi folyamatábrákat és rajzokat.
 • Felhasználói szinten használja a rendelkezésre álló műszaki leírásokat, gépkönyveket.
 • Felhasználói szinten használja a munkáját segítő szoftvereket.

A molnár szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Az őrlő malmászat során előállított lisztek, darák alapvető élelmiszerek. A belőlük készült termékeket a magyar társadalom minden nap fogyasztja. Ezek folyamatos, magas minőségben történő gyártásához nélkülözhetetlenek a megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek. Ezen szakmailag hozzáértő emberek száma az utóbbi időszakban megfogyatkozott, miközben a jó minőségű liszt iránti igény nőtt, mint a fogyasztók, mint a nagy mennyiségben liszt felhasználó iparágak esetében. A sütőipar, a száraztészta gyártás, a lisztalapú édesipari termékek gyártói igénylik a jó minőségű, speciális liszteket. Ezen lisztek esetében a legfontosabb a kiegyenlített (mindig állandó, magas) minőség, melyet csak a megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező személy tud biztosítani.

Megnevezése: Molnár
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 0721


Elérhetőségek

Fehér-Strausz Tünde

KECSKEMÉT képzésszervező

oktatas+kecskemet@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8011
+36-76-593-229
6000 Kecskemét, Kaffka Margit u. 1.

Pocsai Edit

BUDAPEST oktatásvezető

oktatas@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8032
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.