Kazángépész (12 t/h felett)

Kazángépész (12 t/h felett)

Kazángépész (12 t/h felett)
Szakképesítés

> JELENTKEZÉSI LAP <

 

A kazángépész (12 t/h felett) képzés célja:

A Kazángépész (12 t/h felett) szakképesítéssel betölthető munkakörökhöz, foglalkozásokhoz szükséges ismeretek és kompetenciák elsajátíttatása, továbbá a résztvevők felkészítése a szakképesítés megszerzésére irányuló független akkreditált képesítő vizsgára, melynek sikeres teljesítése esetén Kazángépész (12 t/h felett) államilag elismert képesítő bizonyítványt kapnak.

A kazángépész (12 t/h felett) tanfolyam bekapcsolódási feltételei:

  • Alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmasság

A kazángépész (12 t/h felett) oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A kazángépész (12 t/h felett) tanfolyam zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres teljesítése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki, mellyel a vizsgaközpontokban Kazángépész (12 t/h felett) BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítés előírt feltételeinek teljesítése és a vizsga után.

Készségek, képességek:

  • Felméri a kazán üzemviteléhez szükséges anyagokat és eszközöket.
  • Adattábla alapján értékeli a működtetett berendezés tulajdonságait, veszélyességét.
  • Felügyeli a kazánberendezés tápvízellátását (pótlását), működteti a gáztalanítót.
  • Beépített műszerek segítségével ellenőrzi az ioncserélő gyanták telítettségét.
  • Részletesen ismeri a csövek, csőszerelvények, szivattyúk, keverők és csatlakozók tömítési megoldásait, főbb típusait, jellemzőiket, és karbantartásuk munkafogásait.
  • Ellenőrzi és üzembe helyezi a tüzelőanyag tároló és melegítő berendezéseket.
  • Végrehajtja a kazánok indítási protokollját. Alkalmazza a használt tüzelőanyag típusától függő (szilárd, olaj- vagy gáztüzelésű) égető berendezésekre vonatkozó indítási, begyújtási szabályokat (feszültség alá helyezés, indítási biztonsági idő betartása, ventillátorok üzembe helyezése).

A kazángépész (12 t/h felett) szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

A korszerű, folyamatirányított energetikai rendszerek, erőművek, vegyipari és rokon iparági termelő berendezések, hűtés-fűtés szolgáltatók által alkalmazott kazánok, kazánblokkok működtetése igényli a megfelelő elméleti és gyakorlati tudással, képességekkel rendelkező szakemberek alkalmazását. Ennek fontosságát a jogalkotó is kiemeli azzal, hogy hatósági jogkörben előírja az ebben a körben foglalkoztatott kazángépészekre kötelező szakmai képesítés megszerzését, viszont eltekint a több éves, az alkalmazást megelőző szakmai gyakorlati feltételtől. Ezzel olyan iparpolitikai igényt elégíti ki, amely rövid utas szakmai képzés keretében teszi lehetővé a munkaerőpiac igényeinek a lehető leggyorsabb kielégítését. A képzés különösen alkalmas a hasonló munkaterületen dolgozók továbbképzésére, átképzésére is, új tudás és képesség megszerzésére is, ami munkaerő-piaci előnyt is jelent.

Megnevezése: Kazángépész (12 t/h felett)
Ágazat megnevezése: Gépészet
KEOR kód: 0713

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.