Fakitermelő

Fakitermelő

Fakitermelő
Szakképesítés

> JELENTKEZÉSI LAP <

 

A fakitermelő képzés célja:

A fakitermelő szakképesítéssel rendelkező szakember az állami és a magán erdőkben az erdőgazdálkodáshoz sorolható, fakitermelési munkákhoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat és önálló munkavégzést igénylő tevékenységeket tud elvégezni. Munkáját vállalkozóként, vagy a vállalkozó alkalmazottjaként végzi.

A fakitermelő tanfolyam bekapcsolódás feltételei:

  • alapfokú iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság

Fakitermelő képzés jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A fakitermelő képzés zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres elvégzése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a rész-szakképesítéshez előírt feltételek teljesítése után.

A fakitermelő szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

A fakitermelő szakképesítéssel rendelkező szakember az állami és a magán erdőgazdaságokban képes a fakitermelési műveletek önálló elvégzésére vállalkozóként, vagy vállalkozó alkalmazottjaként. Az ország területének jelenleg 22%-a erdő, melynek növelése az elkövetkezendő években egyre jelentősebb lesz. A szakszerű erdőgazdálkodáshoz korszerű szakképzettséggel rendelkező szakemberekre van szükség. Az erdőkben lévő fák kitermelése, döntése és feldolgozása elődeink munkájának a megbecsülése, hiszen a sokszor 100 évig nevelt fák sorsa dől el rosszul, ha nem megfelelő szakképzettségű emberek végzik a fakitermelési munkákat. A rossz fadöntés a faanyag értékesítés miatt jelentős értékveszteséggel járhat, a szakértelem nélküli munkavégzés pedig rendkívül balesetveszélyes. A szakszerű választékolással pedig a faipar igényeit kell kielégíteni. A választékolás a döntést követően a fakitermelés műveletének értéket meghatározó tevékenysége.

Megnevezése: Fakitermelő
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 0821
 

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.