Elektronikai gyártósori műszerész

Elektronikai gyártósori műszerész

Elektronikai gyártósori műszerész
Szakképesítés

> JELENTKEZÉSI LAP <

 

A képzés célja:

Kisebb, elektronikai gyártás közben adódó áramköri hibákat behatárol. Gyártósori javító munkákat végez, szakmai útmutatás alapján gyorsan és precízen tud alkatrészeket cserélni. Dokumentáció alapján elektronikus áramkört kézi forrasztással összeállít, ellenőriz, készülékbe épít. Egyedi készülékek építése esetén készülékházat előkészít, megmunkál. Elektronikai gyártó berendezéseket szakszerűen kezeli, elvégzi a napi és az időszakos (kisebb) karbantartási munkákat. A gyártó berendezések egyszerű hibáit felismeri és javítja.

A képzésbe való bekapcsolódás feltétele:

  • alapfokú iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A tanfolyam zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt feltételek teljesítése után.

Készségek, képességek:

  • Elektrotechnikai, elektronikai alkatrészeket kezel, felismer. Vállalatirányítási rendszerben az alkatrészek rendeléséről gondoskodik.
  • Elektronikai alapműszerekkel méréseket végez, paramétert ellenőriz, hibát határol be. Az eredményeket rögzíti papír vagy elektronikus alapú jegyzőkönyvbe irodai vagy cél szoftver segítségével.
  • Elektronikai alkatrészeket szakszerűen beültet és forraszt. Útmutatás alapján alkatrészt cserél. Gyártásközi tipikus hibákat megkeres.
  • Elektronikai gyártó berendezéseket kezel, egyszerű hibákat elhárít, elvégzi a napi karbantartást, tisztítást. Bonyolultabb meghibásodás esetén szakszerűen információt szolgáltat a szerviz munkatárs számára.
  • Egyedi gyártmányok esetén elektronikus áramköröket összeállít, kézi forrasztással, illetve egyéb szükséges kötéstechnológiákkal (csavarkötések, préselt kötések, rugós csatlakozók). Összeépített áramkört készülékházba szereli, és elvégzi a kis és törpefeszültségű bekötéseket.
  • Készülékházakat készít, mechanikai megmunkálási műveleteket végez. Méretre szab, furatot készít, sorjáz.

A szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Az elektronikai áramkörök szinte minden ma használatos készülékben megjelentek. Az ilyen áramköröket automatizált gyártó sorokon készítik, amik igénylik az olyan szakembereket, akik megfelelő felkészültséggel kezelik, karbantartják azokat. A gyártás közben gyakran keletkezik nem megfelelő, de javítható termék, ezek javítása jellemzően nem igényel technikusi végzettséget, mert az esetek többségében technológiából adódik és egyszerű méréssel vagy szemrevételezéssel meghatározható a hiba. Az elektronikai gyártósori műszerész feladata az is, hogy ezeket a javítható termékeket szakszerűen alkatrészcserével megjavítsa. A gyártó berendezések szakszerű kezelése, karbantartása, illetve az áramköri javítások szakmai ismereteket és műszaki szemléletet igényelnek, amelyet a képzés során megszerezhet a képzésben részt vevő.

Megnevezése: Elektronikai gyártósori műszerész
Ágazat megnevezése: Elektronika és elektrotechnika
KEOR kód: 0714

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.