Automata öntözőrendszer építő és karbantartó

Automata öntözőrendszer építő és karbantartó

Automata öntözőrendszer építő és karbantartó
Szakképesítés

 

> JELENTKEZÉSI LAP <

 

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó képzés célja:

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó szakember munkája során jellemzően földbe telepített és/vagy föld feletti öntözőrendszert létesít gyep, virágok, cserjék, fák, mezőgazdasági haszonnövények részére. Az automata öntözőrendszer karbantartása során feladat a téli üzemszünet után a tavaszi újraindítás, illetve az őszi időszakban az öntözőrendszer leállítása, téliesítése. Az öntözőrendszert hozzá tudja igazítani a változó növényzethez és a változó évszakokhoz. Felismeri az esetleges meghibásodásokat, javaslatot tesz megszüntetésükre. Tanácsot ad az új öntözési igényekkel kapcsolatban. Mindkét tevékenységhez szükséges az automata öntözőrendszer működésének és alkotóelemeinek alapos ismerete.

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó tanfolyam bekapcsolódási feltételei:

  • Középfokú végzettség
  • Egészségügyi alkalmasság

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó tanfolyam zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban automata öntözőrendszer építő és karbantartó BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítés előírt feltételeinek teljesítése és a vizsga után

Készségek, képességek:

  • Léptékhelyes és méretarányos rajzot készít az öntözendő területről
  • Tervvázlatot készít a vízforrás paraméterei és az öntözendő területről készített rajz alapján a szórófejek és csepegtetőcsövek elhelyezésére.
  • Kiválasztja, beépíti és karbantartja a szűrőket a szennyeződés minősége szerint.
  • Elvégzi a műanyagcsövek hegesztését, különösen a leggyakrabban alkalmazott polietilén anyagú csövek hevítőelemes tokos és tompa, illetve a fűtőszálas tokos hegesztését.
  • Ismeri a helyi előírásokat és tisztában van a felhasználandó alkatrészek funkciójával.
  • Érti a hidrociklon működési elvét, valamint ismeri a beépítés és a tisztítás módját.

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Az automata öntözőrendszer építő és karbantartó szakember az öntözőrendszer terve alapján műszaki és gazdaságossági, valamint üzemeltetési szempontok szerint ki tudja választani a kivitelezéshez szükséges anyagokat és technológiákat. Kijelöli az árkok és földfelszíni csövek nyomvonalait. A csöveket, szelepeket, szórófejeket és egyéb vízkijuttató elemeket szakszerűen elhelyezi, majd kipróbálja a rendszert. A földben futó zónavezetékek árkait az előírásoknak megfelelően visszatemeti és tömöríti. A kézzel irányítható, de még nem automatizált, működőképes rendszert beköti a vezérlőbe. A vezérlő kipróbálása után a maradék árkokat betemeti, tömöríti. Felprogramozza és beállítja a vezérlő automatikát és a hozzá tartozó berendezéseket. Az építés befejezése után részletes magyarázattal át tudja adni az automata öntözőrendszert, meg tudja tanítani az alapvető használatot.

Megnevezése: Automata öntözőrendszer építő és karbantartó
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet
KEOR kód: 0812

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.