Tartalomjegyzék Előző Következő Teszt

BIOLÓGIAI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS

Fogalom meghatározások:

Jogszabályi háttér:

A MUNKÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGE

Minden olyan tevékenységnél, amely feltehetően biológiai tényezők kockázatával jár (fertőzésveszély, járványveszély), meg kell határoznia a munkavállalókat, érő expozíció jellegét, időtartamát és - amennyiben lehetséges - mértékét, meg kell vizsgálni az adott munkakörnyezet adottságait, majd a veszélyeztetettségi szint meghatározása után meg kell határozni a szükséges intézkedéseket. A biológiai kockázatbecslés az alapja a szükséges egyéni védőeszközök és a munkaköri védőoltások meghatározásának.
A kockázat becslését évente, továbbá minden olyan esetben meg kell ismételni, amikor a körülmények megváltozása a munkavállaló biológiai tényezőkkel történő expozícióját befolyásolhatja.

Foglalkozások, tevékenységek, amelyek végzése esetén szükséges a biológiai kockázatok felmérésére:

  1. Élelmiszer-előállító létesítményekben végzett munkák.
  2. Mezőgazdasági munkák.
  3. Olyan munkatevékenységek, amelyek állatokkal, állatok tetemeivel, illetve állati eredetű termékekkel való érintkezéssel járnak (pl. ún. állati fehérje feldolgozás).
  4. Az egészségügyi és szociális ellátásban végzett munkák, beleértve az elkülönítő, valamint a kórbonctani részlegeket.
  5. A klinikai, állatorvosi diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák.
  6. A hulladék megsemmisítő, ártalmatlanító létesítményekben végzett munkák.
  7. A szennyvíztisztító berendezésekben, járható szelvényű szennyvízelvezető művekben végzett munkák
Kockázatértékelés során azonosítani kell a veszélyeket az adott munkahelyen előforduló biológiai tényezőket besorolni az alábbi négy csoport egyikébe:

A munkahely a fertőzések előfordulásának valószínűsége szempontjából besorolható:

Egyéni védőeszközök biológiai kockázatoknak kitett munkavállalók számára:

Munkavédelmi képviselő, munkavédelmi bizottság jogai:


Tartalomjegyzék Előző Következő Teszt
A tanfolyam anyagát összeállította: Kubinszki Attila