Villamosipari előkészítő

Villamosipari előkészítő

Nyilvántartásba vételi szám: E/2020/000136
Villamosipari előkészítő
Szakképesítés

A képzés célja:

A Villamosipari előkészítő részszakmával betölthető munkakörökhöz, foglalkozásokhoz szükséges ismeretek és kompetenciák elsajátíttatása, továbbá a résztvevők felkészítése a Villamosipari előkészítő részszakma megszerzésére irányuló független akkreditált szakmai vizsgára, melynek sikeres teljesítése esetén Villamosipari előkészítő szakmai bizonyítványt kapnak. (A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány szakképesítést tanúsít és legalább egy munkakör betöltésére képesít.)
A villamosipari előkészítő képes a villamos ipari anyagokat anyagjegyzék alapján kiválasztani, összekészíteni. Ismeri az anyagok legfontosabb mechanikai és villamos jellemzőit. Felismeri és megkülönbözteti a műanyag védőcsövek (MÜ I, MÜ III) típusait és méreteit. Ismeri a szerelvény dobozokat, szerelő dobozokat, azok beépítési feltétételeit. Ismeretekkel rendelkezik a gépi szerszámok használatáról (fúrógép, Horonymaró, porszívó, sarkcsiszoló) és munkavédelmi előírásairól. Ismeri és használja a villamos ipari kéziszerszámokat, eszközöket és különbséget tud tenni közöttük rendeltetésük alapján. A munkavédelmi eszközöket a rendeltetésnek megfelelően használja. Ismeri a fémek megmunkálásához használandó kézi és gépi szerszámokat.

A képzésbe való bekapcsolódás feltétele:

 • alapfokú iskolai végzettség
 • egészségügyi alkalmasság

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A Villamos ipari előkészítő képzés zárásaként házi záróvizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki. A tanúsítvány birtokában a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt vizsgafeltételek teljesítése és vizsgadíj befizetése után.

Készségek, képességek:

 • Munkadarab, vagy térhatású ábra alapján egyszerű geometriájú alkatrészről felvételi vázlatot készít.
 • Műszaki rajz alapján kiválasztja az egyszerű, fémből készült alkatrészek gyártásához szükséges eszközöket, szerszámokat, kisgépeket. Előkészíti a munkahelyet, és elrendezi a munkavégzéshez szükséges szerszámokat, eszközöket.
 • Műszaki rajz alapján előgyártmányt választ, műveleti sorrendtervet készít, majd kézi megmunkálással, és/vagy kisgépekkel egyszerű, fémből készült alkatrészeket gyárt.
 • Az elkészült alkatrészek méreteit mérőeszközökkel ellenőrzi.
 • Műszaki dokumentáció (összeállítási rajz és darabjegyzék) alapján csavarkötéssel, szegecskötéssel egyszerű alkatreszcsoportokat összeszerel. Villamos kötéseket és lágyforrasztással készült kötést hoz létre.
 • Azonosítja és kezeli a hiba-és túláramvédelmi eszközöket. Felismeri a lehetséges veszélyforrásokat.
 • Az elvégzett munkát dokumentálja. Szövegszerkesztő, vagy táblázatkezelő programban rögzíti a mérési eredményeket.
 • Kiválasztja a villamos ipari anyagokat anyagjegyzék alapján és előkészíti a felhasználásra.
 • Használja a falba süllyesztett és falon kívüli szereléseknél a műanyag védőcsöveket (MÜ l, MŰ III), szerelő és szerelvény dobozokat.
 • Munkája során használja villamos ipari kisgépeket, szerszámokat.
 • A villamos vezetékeket, köpenyszigeteléses vezetékeket a megfelelő szerszámok használatával megmunkálja.
 • Munkavégzésé során a munkavédelmi eszközöket rendeltetésnek megfelelően használja.

Elérhetőségek

Fehér-Strausz Tünde

KECSKEMÉT képzésszervező

oktatas+kecskemet@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8011
+36-76-593-229
6000 Kecskemét, Kaffka Margit u. 1.

Pocsai Edit

BUDAPEST oktatásvezető

oktatas@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8032
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.