Dísznövénykertész

Dísznövénykertész

Nyilvántartásba vételi szám: E/2020/000136
Azonosító szám: 08125001
Dísznövénykertész
Szakképesítés

A DÍSZNÖVÉNYKERTÉSZ SZAKKÉPESÍTÉS szerezhető meg a 2021.01.01.-től már nem indítható Dísznövénykertész OKJ helyett!

A dísznövénykertész képzés célja:

A dísznövénykertész szakember a mezőgazdaság és erdészet ágazatán belül faj és fajtaismerettel rendelkezik, önállóan megtervezi, illetve megszervezi a dísznövények (egynyári-, két-nyári-, évelő dísznövények, az örökzöld és lombhullató fás szárú dísznövények, valamint növényházi dísznövények) termesztési és értékesítési folyamatait. Tudatos szakemberként számításokat végez, számításai során ismeri a szakmai szoftverek használatát. A dísznövények szaporítási feladatait ellátja, előkészíti a szaporítóanyagot, elvégzi a növények telepítését, illetve az ahhoz szükséges talajelőkészítési és talajvédelmi munkálatokat és a tápanyag-utánpótlást. Kiválasztja az adott dísznövényekhez megfelelő növénytermesztési technológiákat. Növényalkalmazási és növényelhelyezési szaktanácsot ad. Gyomirtást, öntözést és növényápolási munkát végez. Megfelelően használja és karbantartja a dísznövénytermesztés tevékenységéhez szükséges eszközöket, gépeket a tevékenységhez kapcsolólódó baleset- munka- és környezetvédelmi előírások betartása mellett. Csapatmunka során együttműködik a feladatban résztvevőkkel és figyelembe veszi az egymásra épülő munkafolyamatoknál a többiek feladatait a hatékony munkavégzés érdekében de önálló munkavégzésre is képes a munkafolyamatok során.

A dísznövénykertész tanfolyam bekapcsolódási feltételei:

 • Érettségi végzettség,
 • Egészségügyi alkalmasság

A dísznövénykertész oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A dísznövénykertész képzés zárásaként házi záróvizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki. A tanúsítvány birtokában a vizsgaközpontokban BIZONYÍTVÁNY szerezhető a szakképesítéshez előírt vizsgafeltételek teljesítése és vizsgadíj befizetése után.

Készségek, képességek:

 • Szaporítóanyagot állít elő és ültet.
 • Dísznövényeket ápol és kezel.
 • Talajelőkészítést végez.
 • Tápanyag-utánpótlást, növényápolási munkát végez és ellátja az öntözési feladatokat.
 • Talajvédelmi munkát és gyommentesítést végez.
 • Növényvédelmi szakember felügyeletével és iránymutatásával növényvédelmi feladatokat lát el (növényvédelmi munkák megtervezése, előrejelzések, vegyszerek kezelése és kijuttatása) a növény-védelmi munkákra vonatkozó jog-szabályok betartása mellett.
 • Dísznövény kitermelést végez.
 • Megfelelően használja és karbantartja a tevékenységhez szükséges gépeket és eszközöket.
 • Növényalkalmazási és ápolási szaktanácsot ad.
 • Tevékenységét digális eszközökkel is dokumetálja.
 • Alkalmazza a munka-, tűz- és környezetvédelem szabályait.

A dísznövénykertész szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Napjainkban az egyre felgyorsuló élet, a romló légszennyezettségi mutatók és az egyre csök-kenő élettér következtében az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek belső és külső zöld környezetük fejlesztésére (akár otthonaikban, akár irodáikban). A dísznövények tisztítják a levegőt, kellemesebbé varázsolják a mikroklímát, csökkentik a zaj- és porterhelést, esztétikai szerepük pedig nyugtató hatású. A dísznövény ágazat aránylag kisebb területen nagy értéket állít elő, értékes berendezéseket kezel, a munka pedig szakértelmet igényel. A piacokon felül egyre több vállalkozás, bevásárlóközpont foglalkozik dísznövények értékesítésével a megnövekvő kereslet miatt. A dísznövények legfontosabb értéke az esztétikai érték, így a dísznövények szaporításához, előállításához, értékesítéséhez, parkok, illetve magánkertek fenntartásához, kivitelezéséhez elengedhetetlen a jelentős szakértelem és munkaerő. Megfelelő szakértelemmel rendelkező dísznövénykertész alkalmas települések vagy településrészek zöldfelületi üzemeltetési feladatainak ellátására, kertek, parkok és egyéb zöldfelületek (pl.: tetőkertek) építésére, fenntartására és kezelésére, valamint dísznövények kereskedelmi feladatainak ellátására. A növénytermesztési ágazatban részt vesz a dísznövények termesztési folyamataiban a beszerzés/előkészítéstől a növényápolásig, valamint a növényvédelmi munkákban.

Megnevezése: Dísznövénykertész
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 0812


Elérhetőségek

Fehér-Strausz Tünde

KECSKEMÉT képzésszervező

oktatas+kecskemet@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8011
+36-76-593-229
6000 Kecskemét, Kaffka Margit u. 1.

Pocsai Edit

BUDAPEST oktatásvezető

oktatas@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8032
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.