Dísznövénykertész

Dísznövénykertész

Dísznövénykertész
Szakképesítés

Pocsai Istvánné Edit (Budapest, Debrecen): oktatas@hidrakepzes.hu; +36-20-912-8032

Pocsai Petra (Budapest): pocsai.petra@hidrakepzes.hu; +36-70-855-1201

Fehér-Strausz Tünde (Kecskemét): strausz.tunde@hidrakepzes.hu; +36-20-912-8011

Darázs Péterné (Győr): +36-70-551-5058

 

>>>> JELENTKEZÉSI LAP <<<<

 

A dísznövénykertész képzés célja:

A dísznövénykertész szakember a mezőgazdaság és erdészet ágazatán belül faj és fajtaismerettel rendelkezik, önállóan megtervezi, illetve megszervezi a dísznövények (egynyári-, két-nyári-, évelő dísznövények, az örökzöld és lombhullató fás szárú dísznövények, valamint növényházi dísznövények) termesztési és értékesítési folyamatait. Tudatos szakemberként számításokat végez, számításai során ismeri a szakmai szoftverek használatát. A dísznövények szaporítási feladatait ellátja, előkészíti a szaporítóanyagot, elvégzi a növények telepítését, illetve az ahhoz szükséges talajelőkészítési és talajvédelmi munkálatokat és a tápanyag-utánpótlást. Kiválasztja az adott dísznövényekhez megfelelő növénytermesztési technológiákat. Növényalkalmazási és növényelhelyezési szaktanácsot ad. Gyomirtást, öntözést és növényápolási munkát végez. Megfelelően használja és karbantartja a dísznövénytermesztés tevékenységéhez szükséges eszközöket, gépeket a tevékenységhez kapcsolólódó baleset- munka- és környezetvédelmi előírások betartása mellett. Csapatmunka során együttműködik a feladatban résztvevőkkel és figyelembe veszi az egymásra épülő munkafolyamatoknál a többiek feladatait a hatékony munkavégzés érdekében de önálló munkavégzésre is képes a munkafolyamatok során.

A dísznövénykertész tanfolyam bekapcsolódási feltételei:

  • Érettségi végzettség,
  • Egészségügyi alkalmasság

A dísznövénykertész oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A dísznövénykertész tanfolyam zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban dísznövénykertész BIZONYÍTVÁNY szerezhető a dísznövénykertész szakképesítés előírt feltételeinek teljesítése és a dísznövénykertész vizsga után.

Készségek, képességek:

  • Szaporítóanyagot állít elő és ültet.
  • Dísznövényeket ápol és kezel.
  • Talajelőkészítést végez.
  • Tápanyag-utánpótlást, növényápolási munkát végez és ellátja az öntözési feladatokat.
  • Talajvédelmi munkát és gyommentesítést végez.
  • Növényvédelmi szakember felügyeletével és iránymutatásával növényvédelmi feladatokat lát el (növényvédelmi munkák megtervezése, előrejelzések, vegyszerek kezelése és kijuttatása) a növény-védelmi munkákra vonatkozó jog-szabályok betartása mellett.

A dísznövénykertész szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

Napjainkban az egyre felgyorsuló élet, a romló légszennyezettségi mutatók és az egyre csök-kenő élettér következtében az emberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek belső és külső zöld környezetük fejlesztésére (akár otthonaikban, akár irodáikban). A dísznövények tisztítják a levegőt, kellemesebbé varázsolják a mikroklímát, csökkentik a zaj- és porterhelést, esztétikai szerepük pedig nyugtató hatású. A dísznövény ágazat aránylag kisebb területen nagy értéket állít elő, értékes berendezéseket kezel, a munka pedig szakértelmet igényel. A piacokon felül egyre több vállalkozás, bevásárlóközpont foglalkozik dísznövények értékesítésével a megnövekvő kereslet miatt. A dísznövények legfontosabb értéke az esztétikai érték, így a dísznövények szaporításához, előállításához, értékesítéséhez, parkok, illetve magánkertek fenntartásához, kivitelezéséhez elengedhetetlen a jelentős szakértelem és munkaerő. Megfelelő szakértelemmel rendelkező dísznövénykertész alkalmas települések vagy településrészek zöldfelületi üzemeltetési feladatainak ellátására, kertek, parkok és egyéb zöldfelületek (pl.: tetőkertek) építésére, fenntartására és kezelésére, valamint dísznövények kereskedelmi feladatainak ellátására. A növénytermesztési ágazatban részt vesz a dísznövények termesztési folyamataiban a beszerzés/előkészítéstől a növényápolásig, valamint a növényvédelmi munkákban.

Megnevezése: Dísznövénykertész
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 0812

Vizsga és bizonyítvány

Vizsga és bizonyítvány

Azoknál a képzéseknél ahol a képzési program előírja, egy házi tudásfelmérésre kerül sor. Ennek sikeres teljesítése után egy tanúsítványt állítunk ki. Ha a képzési program nem írja elő a házi tudásfelmérőt, akkor a tanúsítványt a tanfolyam sikeres elvégzése után kiállítjuk. Ezt követően, ezzel a tanúsítvánnyal már fogadnak a vizsgaközpontok, ahol sikeres vizsga után bizonyítványt kapsz. A vizsgajelentkezéssel kapcsolatos teendőidben intézményünk teljeskörű segítséget nyújt. A vizsga árát a tanfolyam díja nem tartalmazza.

Kérdésed van? Segítünk!

Csak előbb kattints ide.