Biogazdálkodó

Biogazdálkodó

Nyilvántartásba vételi szám: E/2020/000136
Azonosító szám: 08104001
Biogazdálkodó
Szakképesítés

A biogazdálkodó képzés célja:

A biogazdálkodó feladata olyan mezőgazdasági vállalkozás létesítése, illetve üzemeltetése, amely fenntartható, ökológiai szemléletű állattenyésztést, szántóföldi növénytermesztést és kertészeti termesztést folytat. Célja, olyan alapanyagok, termékek előállítása, melyek nem tartalmaznak az ökológiai termelésben nem engedélyezett szermaradványokat és magas minőséget képviselnek. Tudatos gazdálkodóként a gépeket, az épületeket, az építményeket szakszerűen üzemelteti és karbantartja, egyszerű javításokat végez el. Szakmai anyagokat olvas és alapvető gazdálkodási adminisztrációs tevékenységet, megfigyeléseket és méréseket végez. Betartja a munka- és környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági és az ökológiai termeléssel kapcsolatos előírásokat. Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában és a gazdálkodási tevékenység ellenőrzésében résztvevőkkel. A megtermelt biomasszát megújuló energiaforrásként szakszerűen hasznosítja.

A képzésbe való bekapcsolódás feltétele:

 • Alapfokú iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • szakmai előképzettség
  • OKJ 34 621 01 Gazda,
  • 4 08 11 17 04 Gazda szakma,
  • OKJ 54 621 02 Mezőgazdasági technikus,
  • 5 0811 17 09 Mezőgazdasági technikus szakma.

A biogazdálkodó oktatásra jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

A biogazdálkodó tanfolyam zárásaként házi vizsga kerül szervezésre, melynek sikeres kitöltése után a résztvevőknek TANÚSÍTVÁNY-t állítunk ki mellyel a vizsgaközpontokban dísznövénykertész BIZONYÍTVÁNY szerezhető a dísznövénykertész szakképesítés előírt feltételeinek teljesítése és a biogazdálkodó vizsga után.

Készségek, képességek:

 • Megtervezi és végrehajtja az ökológiai kertgazdálkodásra történő átállást, az ellenőrző szervek nyomtatványait és előírásait szakszerűen vezeti és kezeli.
 • Kijelöli a zöldség- és gyümölcstermesztés céljára leginkább megfelelő adottságú területeket.
 • Használja az ökológiai termesztésben megengedett termésnövelő anyagokat, növényvédelmi eljárásokat és készítményeket.
 • Szakszerűen használja a zöldség-gyümölcs fajok alapvető ökológiai termesztéstechnológiáját.
 • Szakszerűen alkalmazza a szőlőtetmesztés ökológiai termesztéstechnológiai ismereteit.
 • Szakszerűen használja az ökológiai kertészetben rendszeresített építményeket, eszközöket és berendezéseket.
 • Alkalmazza az ökológiai kertészeti termesztés támogatási formáit, rendszerét.

A biogazdálkodó szakmai képzéssel megszerezhető szakképesítés társadalmi-gazdasági hasznosíthatóságának bemutatása (munkaerő-piaci relevanciája):

A világon, az Európai Unióban és hazánkban is évről évre növekszik az ökológiai ellenőrzés alá vont gazdasági szereplők száma, illetve ezen területek mérete. Mindez köszönhető annak, hogy az ökológiai termelésből származó tanúsított – helyi, egészséges és minőségi – alapanyagok, illetve termékek iránti kereslet folyamatosan növekszik. A biotermékek fogyasztói ára magasabb, mint a hagyományos gazdálkodásból származóké, és a felvásárlási áruk is magasabb. A biotermék exportképesebbek is a hagyományos termékekhez képest. A biogazdálkodást folytatók biztonságosabb munkakörülmények között tevékenykedhetnek, mivel a termelés során felhasználható anyagok közül a szintetikusak nem megengedettek. Ez a környezet egészségének és a biológiai sokféleség fenntartása szempontjából is rendkívül fontos. A biogazdálkodás elterjedését segítik a fenntarthatóságot és a klímavédelmet előtérbe helyező intézkedések is a vidékfejlesztési politikák jövőbeni kialakításában. A biogazdálkodó a képesítés birtokában saját vállalkozást indíthat, pályázhat a meghirdetett mezőgazdasági pályázatokra, támogatásokra.

Megnevezése: Biogazdálkodó
Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
KEOR kód: 0810


Elérhetőségek

Fehér-Strausz Tünde

KECSKEMÉT képzésszervező

strausz.tunde@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8011
+36-76-593-229
6000 Kecskemét, Kaffka Margit utca 1.

Pocsai Edit

Ügyvezető igazgató

pocsai.edit@hidrakepzes.hu
+36-20-912-8032
+36-1-426-0349
1108 Budapest, Harmat utca 208.